tisdag 27 januari 2009

KOPPARMANTELN

Äventyraren Lemminkäinen lever ett vidlyftigt och farofyllt liv. Han festar, förför flickor och duellerar. Trots sin moders förmaningar beger han sig till det mörka trolldomstyngda Pohja, varglandet där alla möjliga faror väntar. Ensam och rustad till krig med sin faders flammande svärd vid sidan i ett okänt och farligt land.

Välkomna till ett fartfyllt äventyr på runometer. En föreställning om rädsla och fåfänga. Om utanförskap, våld och brudrov. Om en moders besvärliga kamp med sin lättsinnige, ombytlige son. En saga om en hjälte eller en antihjälte. En saga med magi, svärdskamp och mytiska väsen.

Med tre skådespelare och två musiker berättar Västanå Teater den förunderliga historien om Lemminkäinens död och uppståndelse. Med denna berättelse dyker vi än djupare in i den mytiska sagans värld.

Föreställningen spelas i yurtan, vårt mongoliska nomadtält.

"Orden inte bara saftar sig utan rullar mellan tältväggarna, allitterar skönt (”söt var sömnen sannerligen”) och flätas mellan de tre aktörerna likt de milslånga (bildligt talat) flätor som pryder de kvinnliga aktörernas huvuden.

Här finns också många enskilda pärlor till porträtt: Nina Åkerlunds smed blir oerhört tydlig i det snabbt tecknade liksom hennes näsvisa honungsbi.

Men karismatiska Hanna Kulle och Christian Hillborg är också mycket bra. Bäst är ändå helheten, flätningen mellan fysisk teater och dans, texten och folkmusiken som håller hela timmen ut."
ur: LÄNSTIDNINGEN ÖSTERSUND.

"Suggestiv teateraction"

"Christian Hillborg som hjälten och Nina Åkerlund som både hans käresta Kyllikki, diverse honungsbin, onda trollgubbar och annat gör lyckade insatser tillsammans med Hanna Kulle. Nordman möter Batman i läder och knätofs och det blir både vackert och underhållande."

ur: ÖSTERSUNDSPOSTEN klicka för att se hela recensionen.

Medverkande: Hanna Kulle, Christian Hillborg, Nina Åkerlund
Musiker: Sophia Stinnerbom, Jonas Brandin
Regi: Jakob Hultcrantz Hansson
Kostym: Inger Hallström Stinnerbom
Maskmakare/ Attribut: Torbjörn Alström
Musikansvarig: Magnus Stinnerbom
Scenografi, foto, grafisk form: Lars Jacob Jakobsson

Produktionsfakta för arrangörer:
Spelperiod: Från januari 2009 till och med hösten 2009
Föreställningslängd: ca 60 minuter
Målgrupp: Mellanstadiet, Högstadiet, Gymnasiet, Familj, Vuxna
Publikantal: ca 90 personer
Golvyta: 9x9 meter
Takhöjd: 4 meter
El: 16A trefas
Bärhjälp: 2st
Tillgång till lokalen: 4 timmar innan och 2 timmar efter föreställningen.

Pris:
19.000 sek inklusive allt (resor, boende, traktamente etc)
I Värmland 15.000 sek
Från andra föreställningen 10.000 sek

För bokning och information kontakta:
Emma Karlsson 0565-68 82 80 eller 076-8276666